marți, 27 martie 2018

Daca te lasi de tigari nu te vei ingrasa


Fumatul este un viciu daunator care favorizeaza dezvoltarea a nenumarate afectiuni prin anihilarea sistemului imunitar, astfel ca organismului ii scade capacitatea de aparare in fata infectiilor. In acelasi timp, renuntarea la fumat este asociata intotdeauna cu o multime de mituri, iar unul dintre cele mai comune este cel conform caruia te poti ingrasa daca renunti la fumat, iar acesta este unul dintre motivele principale pentru care multi fumatori nu isi doresc sa renunte la viciu. Asadar, pentru a evita o multime de probleme serioase de sanatate, printre care cele de natura cardiaca, cancer la plamani sau bronsita cronica, se recomanda renuntarea la fumat.

Conform oamenilor de stiinta fumatul favorizeaza acumularea grasimilor toxice, care reprezinta o adevarata amenintare mentru sanatate, iar pe masura ce se fumeaza mai mult si depunerile cresc in cantitate, de regula in zona abdomenului si mai rar pe solduri. Astfel, se recomanda renuntarea imediata la fumat si urmarea unor sesiuni de fitness pentru recapatarea rezistentei fizice si dobandirea masei musculare. Cu alte cuvinte, nu renuntarea la fumat este cea care ingrasa, ci acest viciu in sine, motiv pentru care mitul a fost demontat.


Mai multa energie
Totodata, sunt multe persoane de parere ca fara tigari nu au energie, insa este bine cunoscut faptul ca in realitate acest viciu este daunator si afecteaza mult capacitatile fizice. Deja dupa primele doua saptamani de la renuntare se pot observa primele beneficii importante, precum imbunatatirea circulatiei, astfel incat activitatile fizice, printre care si mersul sau alergatul, sa devina mai simple si mai placute. In acelasi timp scade ritmul cardiac, motiv pentru care se reduce energia consumata intrucat se depune mai putin efort in timpul tuturor activitatilor. In multe cazuri fumatorii evita sportul pentru ca adesea simt ca raman fara aer, factorul fiind cauzat de monoxidul de carbon care limiteaza cantitatea de oxigen pompata catre inima.

Apetitul
Mai mult, adesea se considera ca renuntarea la fumat duce la cresterea apetitului si implicit a greutatii, insa, din nou, acesta este doar un mit. Se stie despre nicotina ca inhiba insulina, adica acel hormon care ajuta ca zaharul din alimentele consumate sa circule in sange, iar fumatul face ca insulina sa fie in cantitati mai reduse, ceea ce preuspune ca zaharul ramane in sange si se favorizeaza dezvoltarea diabetului sau a afectiunilor cardiovasculare.

Tigarile nu sunt un calmant
De multe ori fumatorii dau vina pe stres atunci cand vor sa isi justifice alegerea, dar in realitate nicotina este cea care favorizeaza aparitia stresului sau amplificarea acestuia. Conform statisticilor, peste 70% dintre persoanele care sufera de depresie sunt si fumatori, astfel ca se asteapta sa existe o legatura stransa intre cele doua, motiv pentru care se recomanda renuntarea la fumat in cel mai scurt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu