miercuri, 27 aprilie 2016

Orasul Cracovia este o atractie pentru toti turistii

Chiar dacă nu beneficiază de faima unor vechi repere turistice din vestul şi sudul Europei, oraşele poloneze rămân atractive din mai multe puncte de vedere iar cine ajunge o dată acolo, se entuziasmează şi îşi doreşte să revină.

Cracovia este unul dintre puţinele oraşe cu o continuitate istorică din Epoca de Piatră şi până azi. Secolul XX a adus oraşul în atenţia publică prin diferite referinţe. A fost mai întâi agresiunea Germaniei naziste, cu înstăpânirea în acest loc, având ca efect imedit prigoana cetăţenilor evrei, şi azi vizitatorul poate vedea un spaţiu care a concentrat multă durere şi umilire, ghetoul cracovian. Iar imediat alături de oraş, la Płaszów, un lagăr de concentrare. Tot atâtea locuri de vizitat, într-un pelerinaj de "neuitare" a unor momente tragice din istoria europeană.

Astăzi vechiul cartier evreiesc Kazimierz, este revitalizat şi respiră din nou aerul armoniei multiculturale. Pe strada Szeroka se poate admira vechea sinagogă şi se poate poposi într-unul din numeroasele restaurante.De altfel şi în piaţa Plac Nowy sunt baruri care animă şi viaţa de noapte. Este aici un perimetru unde se poate asculta muzica tradiţională evreiească, klezmer.
După război, în anii de comunism, aici a fost episcop cel care avea să devină Papa Ioan Paul II iar amintirea lui poate fi întâlnită peste tot aici. Se poate face o plimbare pe urmele sale, de la Universitatea Jagellonă, trecând pe la palatul episcopal de pe strada Franciszkanska, unde în fiecare an, de ziua morţii sale, se poate vedea o mare de candele aprinse.
Pe malul Vistulei se pot admira elemente arhitectonice care ţin de mai multe epoci, precum Gotic, Renaştere, Baroc.

Turistul de azi se bucură de transformărle aduse de exercitarea titlului de Captală Culturală Europeană, în anul 2000. Numeroase festivaluri, galerii de artă, teatre şi muzee descriu efervescenţa culturală a acestui spaţiu deschis vizitatorului de oriunde. Toate aceste evenimente au loc din ce in ce mai des pentru a creste numarul de turisti care vin intr-un city break la Cracovia.

Şi să nu uităm de bucatele tradiţionale, specifice locului: Pierogi, un soi de găluşte cu fel de fel de bunătăţi, Zurek, o supă consistentă, Golonka, un ciolan de porc nu doar uriaş ci şi delicios.

Iar orice drum în Polonia are savoare şi printr-o degustare dintr-o paletă extrem de largă de sortimente de vodcă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu