miercuri, 19 decembrie 2018

Trebuie sa avem grija la ce mancam


O digestie optima si eficienta este unul din factorii esentiali pentru o stare de bine generala, un aport optim de nutrienti si chiar o greutate corporala corespunzatoare. Pe de alta parte, desi acest proces fiziologic poate fi considerat cat se poate de firesc si de banal, dezechilibrele la acest nivel se pot solda cu neplaceri dintre cele mai variate, dat fiind faptul ca disfunctia poate porni de la oricare din organele implicate in digestie. Daca vrei sa te mentii intotdeauna departe de orice fel de neplaceri, afla cum sa aio digestie sanatoasa cu ajutorul Doctormit.

Simptomele - un indicator clar al cauzei  problemei

Datorita multitudinii de organe implicate in digestie, fiecare dintre ele prezinta un set de simptome si manifestari specifice fiecaruia. Prin urmare, fenomenele ce includ constipatia pot fi cauzate de lipsa fibrelor in alimentatie, diareea este data de defecte de absorbtie a nutrientilor si reabsorbtie a apei la nivelul intestinului iar balonarea este un semn al disfunctionalitatii la nivelul stomacului. De asemenea, organele anexe aparatului digestiv, precum ficatul si pancreasul sunt esentiale in buna functionare a acestuia, datorita proceselor pe care le coordoneaza.

Implicarea organelor anexe in procesarea alimentelor

Dubla functie a pancreasului este esentiala in digestie, atat datorita insulinei secretate in coada, ce echilibreaza nivelul zaharului din sânge cat si a enzimelor produse de capul acestuia, ce participa la descompunerea lipidelor si a proteinelor. In plus, ficatul si colecistul sunt  indispensabile prin producerea si stocarea bilei ce emulsioneaza lipidele. Prin urmare, daca doresti sa afli cum sa ai o digestie sanatoasa cel mai veridic mod de actiune ar fi sa pornesti de la valorile analizelor actuale, pentru a vedea ce parametri trebuie modificati.

Indicatii generale pentru o digestie optima

Unul dintre primele indicatii ce trebuie respectate este bineinteles favorizarea alimentelor cat mai putin procesate, cu un continut ridicat de fibre, in detrimentul celor ce contin grasimi, zahar procesat sau un numar prea mare de calorii. De asemenea, un stil de viata echilibrat mai presupune si respectarea unui interval orar pentru mese precum si includerea tuturor macronutrientilor in fiecare dintre ele, dupa regula care urmeaza: 50% glucide cu eliberare lenta, 20% grasimi si 30% proteine.

Alcoolul si excesul de cofeina sunt importante mai ales prin prisma cantitatii in care sunt consumate, fiind bine cunoscut faptul ca beneficiile unei cantitatii reduse sunt rapid contracarate de excesul care este deseori intalnit. Nu in ultimul rand, un factor pe care multi il omit este medicatia si influenta acesteia asupra digestiei. Astfel, pentru a nu exista efecte adverse intre bolile cronice si medicatia aferenta si alimentele consumate,atat regimul igieno-dietetic cat si dozele medicamentelor trebuie atent supravegheate, prin intermediul efectuarii analizelor, atat cele de laborator cat si cele imagistice, in mod regulat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu